1mag.orgMagazineISV>3 Aρχιτέκτονες που ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ τον Πολιτισμό πιο ΕΠΑΞΙΑ απ΄όλους τους αρμόδιους υπουργούς!

Ιωάννου_ Σωτηρόπουλος_Van Gilder

ISV>3 Aρχιτέκτονες που ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ τον Πολιτισμό πιο ΕΠΑΞΙΑ απ΄όλους τους αρμόδιους υπουργούς!

H καλύτερη δυνατή διαβίωση του ανθρώπου στο χώρο

ISV. Architects.

Aυτοί οι 3 Αρχιτέκτονες σε όλη την διάρκεια της ελληνικής μεταπολίτευσης έχουν υποκαταστήσει το υπουργείο Πολιτισμού και το έργο όλων των πολιτικών που πέρασαν από το συγκεκριμένο θώκο από το 1981 έως και σήμερα.

Τα κτίρια που σχεδιάζουν και υλοποιούν αποτελούν την μοναδική απόπειρα αντίστασης στην βαρβαρότητα, τον εκχυδαισμό, το νεοελληνικό κιτς που χαρακτήρισε για δεκαετίες ολόκληρες έναν απαίδευτο λαό που χάθηκε στον λαβύρινθο του νεοπλουτισμού, πριν χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά και όπως του άξιζε.

Παρότι πολλά έργα τους-κυρίως κατοικίες στα Νότια Προάστια-αγοράζονται από νεόπλουτους η συμβολή τους στην Αισθητική, για την ακρίβεια στον Πολιτισμό, είναι ανεκτίμητη.

Κάθε έργο των Ιωάννου-Σωτηρόπουλου-Van Gilder είναι ίσως από τις ελάχιστες ενδείξεις πως δεν έχουν τελειώσει όλα σ΄αυτή εδώ την Κολομβία των Βαλκανίων. Εάν υπήρχε τρόπος να φορτώσουμε σε πούλμαν Ginis Travel τους 300 κατσιαπλιάδες της Βουλής και κυρίως τους απαίδευτους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης και τους ξεναγούσαμε στα έργα των 3 αυτών Αρχιτεκτόνων τα οποία αποτελούν Ελεγεία στον Πολιτισμό ίσως κάποιοι από δαύτους αποφάσιζαν να βάλουν την αισθητική στη ζωή τους με αποτέλεσμα να μειωθούν κάπως οι κατσιαπλιάδες που μας κυβερνούν από το 1981 και μετά.

Συγχαρητήρια!!! Έχετε αλλάξει με τα σχέδια σας την όψη των νοτίων προαστίων και σίγουρα ανοίξατε τον δρόμο και σε άλλους να σας μιμηθούν. Εξαιρετική δουλειά, μπράβο σας!!!

θα τους γράψει στο Facebook κάποια από τις ακολούθους της σελίδας τους.

Ο Μπάμπης Ιωάννου και ο Τάσος Σωτηρόπουλος ξεκινούν τη συνεργασία τους το 1977 αναλαμβάνοντας μελέτες σύνθετων κτιριακών έργων στη Σαουδική Αραβία, πολυκατοικιών και κατοικιών στην Ελλάδα. Το 1982 στο σχήμα εντάσσεται ο Αλέξανδρος Van Gilder και δημιουργείται η ομάδα ISV αρχιτέκτονες και συνεργάτες. Το 2003 η δραστηριότητα της εταιρίας, μεταφέρεται σε κτίριο επί της οδού Θεσσαλονίκης και Άρτης στο Μοσχάτο.  Σήμερα η ISV, σε χώρους συνολικού εμβαδού 1000 τμ, απασχολεί συνολικά 55 άτομα μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, σχεδιαστές και industrial designers. Στο σχήμα της ISV εντάσσεται το 2006 ο Γιώργος Μπαδογιαννάκης και δημιουργείται μια νέα εταιρία η ISV Development, που δραστηριοποιείται στην αγορά γης, την ανάπτυξη, την κατασκευή και πώληση ως επί το πλείστον κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Η βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής της ISV είναι η καλύτερη δυνατή διαβίωση του ανθρώπου στο χώρο,  είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επαγγελματικό ή εμπορικό χώρο. Ο αρχιτεκτονικός χώρος λοιπόν κτίζεται γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να προσφέρει στο χρήστη, χώρια από την ικανοποίηση των λειτουργικών του αναγκών, τη χαρά του να βρίσκεται μέσα στο χώρο αυτό και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Στοιχεία που συντελούν σ’ αυτό είναι η μελετημένη χρήση του φωτός, ζωογόνου δύναμης για κάθε κάθε έμβιο ον και η απλή αναγνωρίσιμη γεωμετρία.

Η πρωταρχική σημασία της αυλής, λειτουργικά αναπόσπαστου χώρου στο ελληνικό σπίτι, η ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που προσφέρουν άπλετο φως, καθιστούν το χώρο φιλικό και λειτουργικό. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οι πρωτοποριακές τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής, η χρήση βασικών αρχών του μοντέρνου κινήματος και ο σεβασμός στον Ελληνικό χώρο και τις ανάγκες του, απoτέλεσαν εξαρχής  τους κύριους άξονες της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας της ISV.  Το έργο της ISV χαρακτηρίζεται από το διαρκή πειραματισμό με υλικά νέας τεχνολογίας, καινοτόμες φόρμες και από τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη αλλά και στις αισθητικές του αναζητήσεις.

SHARE
MORE Magazine